Anders maler Warhammer-figurer for at dulme sit tankemylder

Anders arbejder til daglig som præst, men er i øjeblikket sygemeldt med depression. Warhammer er hans store passion, og siden 2015 har han brugt sin interesse, til at få styr på sit hoved.

Af Emil Bay Gregersen

Penslens små fibre glider nænsomt hen over den lille plastikfigur. Et tyndt lag hvid maling dækker den kolde grå basisfarve, som figuren ankommer i. Malingen står tætpakket rundt omkring i det lille hobbyrum. Alle verdens farver, side om side. Kasser er stablet i en meters højde, nogle står på gulvet, andre gemt i garderoben. 
Anders sidder fuldt ud koncentreret. I en meditativ tilstand, ja nærmest trance, dypper han penslen ned i paletten af farver. Han er stille. Han ved, at bare et enkelt forkert strøg med penslen, vil ødelægge flere timers arbejde. 

”Det slukker for min knevrende hjerne”

Anders Pilgaard Haue er præst, men er i øjeblikket sygemeldt med depression. En lidelse, han har haft lige så længe han kan huske. 
”Depression? Jaja, jeg er fuld af det”, siger han hen over kaffekoppen med et let skjult smil. 
Han er ved første øjekast umådelig høflig, han er lun, veltalende, og ikke mindst selvreflekterende. Men man kan tydeligt mærke, at der er noget, der rumsterer i hovedet på ham. 

Papkasser, kattebakker og legetøj flyder over alt. På væggen over den grå sofa hænger der et stort maleri af Kristus, og modsat står der en reol udelukkende bestående af religiøse tekster. Her bor han sammen med sin kæreste og to katte. På spisebordet tårner der mørkfarvede Warhammer-bygninger op. 

I 2015 introduceres Anders for Warhammer af en kammerat. Han blev straks bidt af det, og dagen efter gik han ned i den nærmeste forhandler, og købte sin første figur. Det er primært maling af figurer og bygninger, der interesserer ham. Men det er nok ikke af samme årsag, som langt de fleste ”warhammer nørder”.

Anders opdagede hurtigt, at han oplevede en form for flow-tilstand, når han dybt koncentreret svingede penslen hen over det hårde stykke plastik. Tiden stod stille. De flyvske tanker forsvandt for en stund. 

”Jo mere min hjerne er i flow-tilstand, jo mere heler den”

Lige siden dagen hos forhandleren, har han haft en kæmpe passion for universet, og brugt det som et redskab til at få styr på sit liv. 

På opslagstavlen i entreen hænger ultralydsscanninger af Anders’ kones mave. På billederne anes en lille menneskekrop. Med et bredt smil viser han dem stolt frem. Der er kun to måneder til, at den lille familie i Brabrand går fra to til tre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *